Ugrás a tartalomra

Családi komposztnap Budatétényben

2023. november 06. hétfő
Zöldünnep a Herman Ottó Konferencia Központban
Családi komposztnap Budatétényben

Komposztnapra várták a családokat a Herman Ottó Konferencia Központban október 14-én. A komposztálás ünnepnapjához (október 10.) kapcsolódó rendezvényen a légszennyezés csökkentése, a talaj javítása és a háztartási hulladék egy részének egészségesebb felhasználása állt a fókuszban. A nap során két alkalommal is hallhattunk szakmai előadást a közösségi komposztálásról. A kertes házban élők tovább mélyíthették tudásukat a Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. komposztálóinál tartott gyakorlati bemutatókon, ahol több komposztálási formával is megismerkedhettek.

A gyerekeket a komposztáláshoz kapcsolódó foglalkozások, érdekes tevékenységek és filmvetítés várta. A Herman Ottó Intézet által harmadik alkalommal megrendezett Családi komposztnaphoz idén Budafok-Tétény önkormányzata is csatlakozott. Az eseményt Dankóné Hegedűs Jolán alpolgármester nyitotta meg, aki beszédében hangsúlyozta: a XXII. kerületi önkormányzat mindent megtesz annak érdekében, hogy Budafok-Tétényben egészséges környezetben élhessenek az emberek. Fontosnak tartják, hogy a kertekben keletkezett zöldhulladékot káros hatások nélkül visszajuttassák a talajba, a fölöslegtől pedig a költségek mérséklésével megszabadítsák a kerttulajdonosokat. Ennek érdekében a kertes házban élőknek évente két alkalommal ingyenes ágdarálást ajánlanak fel, zöldzsákokat és komposztládákat osztanak, a lakótelepeken pedig közösségi komposztládákat biztosítanak a lakosságnak.

Az alpolgármester kiemelte, hogy mivel elsődlegesnek tartják a gyerekek szemléletformálását, a kerületi óvodák közül már kilencben gyűjtik és kezelik a komposztálható hulladékot. A gyerekeknek az óvónők zöldségágyások és fűszerkertek segítségével mutatják be a hulladékból származó tápanyag körforgását.

Tamás Angéla